Boğaziçi Üniversitesi′nin New York Ziyareti, 2015

 

Boğaziçi Üniversitesi yönetimi ve bir grup akademisyen New York’ta geçtiğimiz hafta mezunlarla buluşmanın yanı sıra New York University, Columbia University, Yale University gibi önemli üniversitelerle işbirliği görüşmeleri gerçekleştirdi.

Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Gülay Barbarosoğlu öncülüğünde yapılan New York etkinlikleri ile hem mezunlarla buluşma hem de ABD’nin önemli eğitim kurumları ile işbirliği çalışmaları anlamında verimli sonuçlar alındı.

ABD’de Boğaziçi Üniversitesi’nin görünürlüğünü artırmak ve ABD’de bulunan mezunları bir araya getirerek bağış kampanyaları düzenlemek amacıyla yapılan ilk etkinlik ABD'nin ve dünyanın en büyük teknoloji borsası ''National Association of Securities Dealers Automated Quotations'' (NASDAQ OMX) ziyareti ve Times Square Meydanı’nda mezunlara yönelik gala yemeğinin duyurulması ile başladı. 10 kişilik bir grubun katılımıyla gerçekleşen Nasdaq ziyareti ile borsanın gündemini Boğaziçi Üniversitesi belirledi.

18 Nisan 2015, Cumartesi gecesi New York’un seçkin kurumlarından biri olan The University Club’da düzenlenen gala yemeği ise ABD’nin dört bir köşesinde bulunan 200 kadar Boğaziçi Üniversitesi mezununu ve Türkiye’nin BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Yaşar Halit Çevik gibi önemli konukları bir araya getirdi. ABD’de yaşayan, Robert Kolej ’61 mezunu bilim adamı ve girişimci Kenan Şahin’in konuk konuşmacı olduğu yemekte, mezunlar bir araya gelmenin coşkusunu yaşarken, Üniversiteye organizasyon nedeniyle teşekkürlerini ilettiler. Gecenin açılışını yapan Rektör Prof. Dr. Gülay Barbarosoğlu kaliteli eğitim, öğretim ve araştırmanın sürmesi yönünde yapılan çalışmaları aktararak, mezunların diplomalarının değerini korumayı hedeflediklerini ifade etti. Bu kalitenin korunması için mezunların üniversiteye sahip çıkarak desteklemelerinin önemini belirten Barbarosoğlu, Boğaziçi Üniversitesi’nin şimdi olduğu gibi gelecekte de en iyi olmayı sürdürmekte kararlı olduğu ifade etti.

Onur konuğu Prof. Dr. Kenan Şahin ise yaptığı konuşmada Robert Kolej’den Boğaziçi Üniversitesi’ne aktarılan geleneğin önemine vurgu yaparak, bu geleneğin kendisinin ve tüm mezunların inovatif vizyonuna katkısının önemini belirtti. Boğaziçi Üniversitesi’nin Türkiye için önemini belirten Şahin, bizzat Türkiye Cumhuriyeti’nin inovatif bir kuruluş süreci olduğunu, Boğaziçi Üniversitesi’nin de bu sürecin devamını sağlayacak en önemli kurumlardan biri olduğunu belirtti.

Dr. Kenan Şahin'in konuşmasını dinlemek için tıklayınız.

 

Gecede yapılan bağış kampanyası ile üniversitenin çeşitli ihtiyaçları için çağrıda bulunularak, bağış toplandı.

Mezunlara ve Boğaziçi Dostlarına yönelik New York’ta yapılan bir önemli toplantı ise Harvard Club’ta Türkiye gündemli panel oldu. Rektör Prof. Dr. Gülay Barbarosoğlu’nun ev sahipliğinde gerçekleşen panelin moderatörü Sosyoloji Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Biray Kolluoğlu idi. “Turkey in the Twenty-first Century: Understanding Social, Economic, and Political Transformations” başlıklı panelde Çağlar Keyder (Binghamton University) The Trajectory of Social Transformation in Turkey, Kemal Kirişci, (The Brookings Institution) Re-Visiting Turkey's 'Strategic Depth' in the 21st Century, Dani Rodrik, (Institute for Advanced Study, Princeton NJ) The Turkish Economy in a Comparative Context başlıklı konuşmalarını yaptı ve ardından katılımcıların sorularını yanıtladılar. 110 kişinin katıldığı etkinlikte oluşan canlı tartışma ortamı ve akademik kalite katılımcıların övgüsünü aldı.

Prof. Dr. Keyder, Prof. Dr. Kirişçi ve Prof. Dr. Roddik'in panel konuşmasını dinlemek için tıklayınız. 

 

ABD’de daha sonraki günlerde eğitim kuruluşları ile yapılan görüşme ve çalışmalarda ise akademik işbirliği konuları ele alınarak, var olan işbirliklerinin geliştirilmesi veya yeni işbirliklerinin oluşturulması yönünde adımlar atıldı. New York University Rektörü John Sexton, Columbia University Provost’u John Coatsworth, Yale University Rektörü Peter. Salovey’in yanısıra NYU Engineering Dekanı, NYU Stern School of Business Dekanı, Columbia School of Engineering and Applied Science Dekanı, Columbia Business School yetkilileri, Yale-Fox Burs yöneticileri, Yale Mac Millan Center for International and Area Studies temsilcileri ile görüşmeler gerçekleştirildi.

Columbia Üniversitesinde global eğitim ve beşeri bilimler üzerine süren işbirliği çerçevesinde geniş bir akademik kadro ile buluşan Boğaziçi Üniversitesi akademisyenleri karşılıklı işbirliğini geliştirme yönünde görüş alışverişinde bulundular.

İşletme Bölümü mezunlarının İİBF akademisyenleri öncülüğünde buluşmasıyla tamamlanan New York temasları Boğaziçi Üniversitesi’nin bir dünya üniversitesi olarak benzeri çalışmaları gelecekte de sürdürerek geliştirmesinin önemini ortaya koydu.

 

Photoboots Photos

Gala Photos