Boğaziçi Üniversitesi Gala Yemeği, 23 Nisan 2016, NYPL

New York’ta mezunlarla Boğaziçi çıkarması

Boğaziçi Üniversitesi‘nin New York‘taki mezunlarla Gala Yemeği‘ne 1911 tarihli harita damgasını vurdu.

 

Boğaziçi Üniversitesi Global Outreach programı tarafından bu yıl üçüncüsü düzenlenen ve üniversitenin ABD’de yaşayan mezunlarıyla gerçekleştirilen geleneksel buluşmayla New York’ta Boğaziçi havası esti. New York‘un en görkemli yapılarından biri olan, 5. Cadde üzerindeki Halk Kütüphanesi‘nde 23 Nisan’da gerçekleşen gala gecesinde, Boğaziçi Üniversitesi mezunları hem birbirleri ile görüşme hem de birlikte eğlenme fırsatı buldu.

 

Boğaziçi Üniversitesi, ABD‘de yaşayan mezunları ile buluşmak ve işbirliği içinde bulunduğu ABD üniversiteleri ile görüşmelerde bulunmak üzere Nisan ayında bir New York çıkarması yaptı.

Amerika Birleşik Devletleri‘nde yüzlerce mezunu gerek iş dünyası gerekse akademide önemli pozisyonlarda bulunan Boğaziçi Üniversitesi’nin, 23 Nisan’da New York Halk Kütüphanesi‘nde düzenlediği gala gecesine Boğaziçi Üniversitesi mezunlarının yanı sıra, PepsiCo İnsan Kaynakları Yönetim Hizmetleri ve Operasyon Başkanı Ümran Beba ile yazar ve sanatçı Gülse Birsel ‘’onur konuğu’’ olarak katıldı. Baloda ABD‘nin önemli düşünce kuruluşlarının ve üniversitelerinin temsilcileri de yer aldı.

 

Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Gülay Barbarosoğlu gecede yaptığı Boğaziçi Üniversitesi‘nin her zaman eleştirel ve yaratıcı vizyonları teşvik eden bir kurum olduğunu anlattı. Barbarosoğlu, bireylerin Boğaziçi Üniversitesi‘nde dil, din, irk, cinsel yönelim ve mali durum ayırımı olmaksızın, kendileri olabildikleri bir yer olduğunu, düşünce özgürlüğü, bağımsız araştırma ve akademik özgürlüğe tereddütsüz bağlı kalacaklarını söyledi.

Barbarosoğlu tarafından gösterilen ve İstanbul haritası ile New York haritalarının çakışması ile oluşan harita gecenin ilgi çeken unsuru oldu. New York Public Library arşivlerinden bulunan 1911 tarihli haritada İstanbul ve New York bir arada gösteriliyor. Haritanın, Robert Kolej ile ilişkili bir Amerikalı tarafından yapıldığı tahmin ediliyor. Haritada Wall Street ile Kapalıçarşı, Haliç ile New Jersey tüneli, Boğaziçi Üniversitesi kampüsünün bulunduğu Rumeli Hisarı bölgesi ile Randall’s Island üst üste geliyor.

 

‘’Boğaziçi bir ‘mükemmeliyet merkezi’ olmaya devam edecek’’

 Konuşmasında 20. yüzyıl başında yapılmış ve iki ülke arasındaki bağı sembolik olarak gösteren haritaya da dikkat çeken Barbarosoğlu, New York ile İstanbul’u birleştirerek fantastik bir mekân oluşturan haritanın iki şehrin silüetlerini buluşturmasıyla, sınırları kaldırdığını ve karşılıklı kültürlerarası ilişkilerin önemini hatırlattığını ifade etti. Geleneksel haritaların benzer dil, kültür ve vizyona sahip olup, daha iyi bir dünya yaratmak için çalışan insanlar için yapay sınırlar oluşturduğunu vurgulayan Barbarosoğlu, Boğaziçi Üniversitesi’nin farklılıkları kucaklayan, çoğulcu ve yeni düşüncelere açık yapısıyla akademik özgürlükleri besleyen bir ‘’mükemmeliyet merkezi’’ olmaya devam edeceğini belirtti.

Ümran Beba’dan ‘’Boğaziçi vizyonu’’ vurgusu

Ümran Beba ise yaptığı konuşmada PepsiCO gibi çok uluslu bir şirkette dünyanın dört bir yanında çalışırken Boğaziçi Üniversitesi’nin kendisine sağladığı vizyonun önemini vurgularken, farklı kültürlere ve fikirlere açık olarak tartışmayı ve yeni değerler yaratmayı kampüste öğrendiğini ifade etti. Endüstri Mühendisliği Bölümü’nde okurken şu an Boğaziçi Üniversitesi Rektörü olan Prof. Dr. Gülay Barbarosoğlu’nun da kendi hocası olduğunu belirten Beba’yı izleyenler arasında galaya katılarak izleyenler arasında PepsiCO CEO’su Cynthia Trudell de yer aldı.

Gülse Birsel: Hayal kurmaya devam etmeliyiz

Boğaziçi Üniversitesi mezunu Gülse Birsel ise derslerde öğrendiklerinin yanı sıra üniversitenin kendisine hayal kurmayı öğrettiğini söyledi. Boğaziçi olmasaydı yazar ve komedyen olmaya cesaret edemeyeceğini ifade eden Birsel, ‘’Türkiye ve dünya için hayal kurmaya devam etmeli ve bundan vazgeçmemeliyiz’’ dedi.

Bireysel ve Kurumsal Katılımcı ve Destekçilerimiz için tıklayınız.
NYPL filmi için tıklayınız: https://vimeo.com/164221260
NYPL fotoğrafları için tıklayınız: http://globaloutreachprogram.boun.edu.tr/?q=node/146